THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Otitis media seromucosa

Otitis media seromucosa is een aandoening waarbij zich vocht in het middenoor ophoopt.Otitis media seromucosa (otitis media met effusie, OME) kan zich ontwikkelen vanuit nog niet volledig genezen acute otitis media of een verstopte buis van Eustachius. Otitis media seromucosa kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt vooral vaak voor bij kinderen. (see Introductie)

Normaal gesproken wordt de druk in het middenoor drie tot vier keer per minuut aangepast aan druk van de buitenlucht wanneer de buis van Eustachius zich opent tijdens het slikken. Als de buis van Eustachius verstopt is, daalt de druk in het middenoor gewoonlijk doordat zuurstof uit het middenoor in de bloedbaan wordt opgenomen. Naarmate de druk daalt, hoopt zich vocht op in het middenoor, waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Meestal bevat het vocht wat bacteriën. Symptomen van een actieve infectie (zoals roodheid, pijn en pus) komen echter zelden voor. Patiënten hebben vaak een vol gevoel in het aangedane oor en kunnen een knappend of krakend geluid horen bij het slikken. Vaak is er ook sprake van gehoorverlies.

Een arts onderzoekt het oor om de diagnose te stellen. Met behulp van tympanometrie (see Diagnose) kan worden vastgesteld of er vocht of lucht in het middenoor aanwezig is.

Behandeling

Afslinkende neusdruppels (decongestiva) als xylometazoline of oxymetazoline kunnen worden gebruikt om verstopping (congestie) te verminderen en de buis van Eustachius weer te openen. In de Verenigde Staten worden de meeste patiënten met deze aandoening behandeld met antibiotica, hoewel dat meestal niet nodig is.

Bij chronische symptomen (langer dan drie maanden) kan een arts paracentese uitvoeren, waarbij een opening in het trommelvlies wordt gemaakt zodat vocht uit het middenoor kan afvloeien. Een klein drainagebuisje (trommelvliesbuisje (see Aandoeningen van keel, neus en orenFigures)) kan in de opening in het trommelvlies worden geplaatst om het vocht te laten afvloeien en lucht in het middenoor toe te laten.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Acute otitis media

Next: Chronische otitis media

Figures
Tables
Disclaimer