THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Tumoren van de gehoorzenuw

Een tumor van de gehoorzenuw (neuroma acusticum, acusticusneurinoom, schwannoom vestibulis, tumor van de achtste zenuw) is een goedaardige tumor die ontstaat in de cellen die zich rond een gehoorzenuw wikkelen (Schwann-cellen).

Tumoren van de gehoorzenuw groeien gewoonlijk vanuit de evenwichtszenuw. Gehoorverlies, oorsuizen, duizeligheid en moeite om het evenwicht te bewaren zijn de eerste symptomen. Als de tumor groeit en andere delen van de hersenen samendrukt, zoals de aangezichtszenuw (nervus facialis) of de drielingzenuw (nervus trigeminus), kan het aangezicht slap en gevoelloos worden. Tot de eerste symptomen behoren onder meer oorsuizen (tinnitus) in één oor, gehoorverlies of duizeligheid wanneer de betreffende persoon zich snel omdraait.

De diagnose kan in een vroeg stadium worden gesteld op basis van een MRI-scan en gehooronderzoek.

Deze tumoren worden afhankelijk van hun groeisnelheid operatief verwijderd, waarbij getracht wordt de aangezichtszenuw en de gehoorzenuw zo mogelijk te sparen.

illustrative-material.figure-short 2

Hoe ooraandoeningen de aangezichtszenuw aantasten

Hoe ooraandoeningen de aangezichtszenuw aantasten

Doordat de aangezichtszenuw door het oor loopt, kan deze door aandoeningen van het midden- of binnenoor worden aangetast. Zo kunnen een middenoorontsteking en een herpes-zoster-infectie van het oor zowel de aangezichtszenuw als de gehoorzenuw aantasten. De aangezichtszenuw zwelt dan en drukt tegen de opening in de schedel waar deze doorheen loopt. De druk op deze zenuw kan tijdelijke of permanente aangezichtsverlamming veroorzaken. De behandeling hangt af van de aandoening die het probleem veroorzaakt.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Fractuur van het slaapbeen

Next: Oorsuizen

Figures
Tables
Disclaimer