THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Tumoren van de galwegen

Een afsluiting van de galwegen wordt veel minder vaak veroorzaakt door een tumor dan door stenen. De meeste tumoren ontstaan in de kop van de alvleesklier, waar de galbuis doorheen loopt (see Kanker van de alvleesklier). Minder vaak ontstaan tumoren in de galwegen zelf op de plaats waar de afvoergang van de alvleesklier uitmondt in de galbuis, in de galblaas of in de lever. Nog minder vaak raken de galwegen afgesloten door een tumor die van elders in het lichaam afkomstig is (gemetastaseerd) of doordat de galwegen worden dichtgedrukt door lymfeklieren die zijn aangetast door lymfoom. (see Introductie)

Ook goedaardige tumoren in de galwegen veroorzaken afsluitingen.

Symptomen en diagnose

De symptomen van een galwegobstructie zijn toenemende geelzucht, een onaangenaam gevoel in de buik, gebrekkige eetlust, gewichtsverlies en jeuk, meestal zonder koorts en rillingen. De symptomen worden geleidelijk erger. Wanneer de afsluiting door een tumor wordt veroorzaakt, kan de patiënt last hebben van vermoeidheid, een onaangenaam gevoel en jeuk die bijzonder hinderlijk kan zijn.

Een tumor in de galwegen kan worden vastgesteld met behulp van echografie of computertomografie (CT). Een weefselmonster kan meestal worden verkregen door een dunne naald onder geleide van echografie of CT door de huid in te brengen. Ook door middel van endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP) kan een weefselmonster worden afgenomen (see Leverbiopsie).

Behandeling

Met behulp van ERCP kunnen omleidingsbuisjes (shunts) worden ingebracht zodat de gal om de afsluiting heen kan stromen. Dit kan ook de pijn bestrijden en de jeuk verlichten. Een kwaadaardige tumor kan meestal operatief niet volledig worden verwijderd. De meeste kwaadaardige tumoren reageren niet goed op bestraling. Chemotherapie voor tumoren die zich vanuit andere delen van het lichaam hebben verspreid, kan de symptomen mogelijk enigszins verlichten, maar leidt uiteindelijk niet tot een aanzienlijke verbetering van de overlevingskansen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Cholecystitis

Figures
Tables
Disclaimer