THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Leververvetting, cirrose, primaire biliaire cirrose, primaire scleroserende cholangitis en Alfa1-antitrypsinedeficiëntie zijn aandoeningen die het gevolg zijn van een beschadiging van de lever. De beschadiging kan worden veroorzaakt door giftige stoffen, waaronder alcohol, sommige geneesmiddelen, voedselverontreiniging en abnormale ophoping van normale stoffen in het bloed. De leverbeschadiging kan ook het gevolg zijn van een infectie of van een ziekte waarbij het lichaam de lichaamseigen weefsels aanvalt (een auto-immuunreactie). (see Introductie)

Soms is de precieze oorzaak van de beschadiging niet bekend.

illustrative-material.sidebar 1

Alcohol: de lever betaalt de prijs

Bij alcoholische leverziekte is de lever beschadigd door overmatig alcoholgebruik. De hoeveelheid alcohol die iemand drinkt (hoeveel en hoe vaak) bepaalt in het algemeen het risico en de mate van leverbeschadiging. Vrouwen zijn gevoeliger voor leverbeschadiging dan mannen. Bij vrouwen die een aantal jaren alcohol gebruiken, kan een kleine hoeveelheid van 20 gram pure alcohol per dag al leverbeschadiging veroorzaken. Dit is te vergelijken met 185 gram wijn, 370 gram bier en 60 gram whisky. De hoeveelheid alcohol die tot leverschade leidt, verschilt echter van persoon tot persoon. Bij zware drinkers ontwikkelen de eerste symptomen zich meestal rondom het dertigste levensjaar en kunnen zich ernstige problemen voordoen rond het veertigste levensjaar.

Alcohol kan drie vormen van leverbeschadiging veroorzaken: vetophoping (leververvetting), ontsteking (alcoholhepatitis) en ernstige littekenvorming (cirrose). Mensen met leververvetting hebben vaak geen symptomen. Bij eenderde van deze patiënten is de lever vergroot en soms drukgevoelig. Mensen met alcoholhepatitis kunnen koorts, geelzucht, een verhoogd aantal witte bloedcellen en een drukgevoelige, pijnlijke, vergrote lever hebben. De huid kan stervormige aders (spinnaevi) vertonen. Mensen met cirrose kunnen enkele of dezelfde symptomen hebben als patiënten met alcoholhepatitis. Deze patiënten kunnen ook last hebben van complicaties als hoge bloeddruk in de poortader (de ader die bloed van de darmen naar de lever voert), een vergrote milt, vochtophoping in de buikholte (ascites), nierinsufficiëntie door leverinsufficiëntie, verwardheid en leverkanker.

Als iemand met een alcoholische leverziekte alcohol blijft drinken, raakt de lever verder beschadigd met meestal fatale gevolgen. Als de patiënt stopt met drinken, kan de lever zich gedeeltelijk herstellen, maar de littekens blijven bestaan. Er bestaat dan een goede kans dat de patiënt langer in leven blijft.

Staken van het alcoholgebruik is de enige effectieve behandeling. De meeste mensen moeten deelnemen aan een officieel trainingsprogramma om te stoppen met drinken, zoals dat van de AA (Anonieme Alcoholisten).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Leververvetting

Figures
Tables
Disclaimer