THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Overige primaire levertumoren

Een cholangiocarcinoom is een relatief langzaam groeiende tumor die ontstaat in het slijmvlies in de galafvoergangen in de lever of de galwegen buiten de lever. In China kan deze vorm van kanker onder andere ontstaan door besmetting met leverbot (een parasiet). Soms ontstaan cholangiocarcinomen bij mensen met lang bestaande colitis ulcerosa en scleroserende cholangitis. Tot de vaak onduidelijke symptomen behoren onder meer plotselinge verslechtering van de algehele gezondheid, in combinatie met geelzucht (gelige verkleuring van de huid en het oogwit), gewichtsverlies en een onaangenaam gevoel in de buik.

Een hepatoblastoom is een van de vaker voorkomende vormen van kanker bij zuigelingen. De tumor komt tweemaal zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Soms komt een dergelijke tumor bij oudere kinderen voor en kan dan hormonen produceren die ‘gonadotrofinen' worden genoemd. Deze hormonen veroorzaken het voortijdige begin van de puberteit (pubertas praecox). (see Problemen bij adolescentenSidebar) Er is geen onderliggende oorzaak bekend.

Een angiosarcoom is een zeldzame vorm van kanker die in de bloedvaten van de lever ontstaat. Een angiosarcoom kan het gevolg zijn van blootstelling aan vinylchloride in de werkomgeving, zoals bij de fabricage van polyvinylchloride (pvc), of van blootstelling aan arsenicum. Bij de meeste mensen is er echter geen aanwijsbare oorzaak.

Diagnose en behandeling

Een hepatoblastoom wordt doorgaans vermoed wanneer de arts rechts boven in de buik van een zuigeling een grote massa voelt en het kind een zwakke algehele gezondheid heeft. Cholangiocarcinoom in de lever, hepatoblastoom en angiosarcoom worden vastgesteld door een leverbiopsie, waarbij met een naald een stukje leverweefsel voor microscopisch onderzoek wordt weggenomen. (see Diagnostisch onderzoek bij lever‑ en galblaasaandoeningenFigures) Een cholangiocarcinoom van de galwegen buiten de lever wordt doorgaans gediagnosticeerd met behulp van speciale röntgentechnieken (endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP) of percutane transhepatische cholangiografie) of tijdens een operatie. Bij tweederde van de patiënten met deze vorm van kanker heeft de tumor zich al naar nabijgelegen lymfeklieren uitgebreid tegen de tijd dat hij wordt ontdekt.

Meestal heeft behandeling van deze tumoren weinig zin. De meeste mensen overlijden binnen enkele maanden nadat de tumor is ontdekt. Als de tumor echter relatief vroeg wordt ontdekt, kan hij operatief worden verwijderd, wat hoop biedt voor de langetermijnoverleving.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hepatoom

Next: Levermetastasen

Figures
Tables
Disclaimer