THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Blaasletsel

Blaasletsel treedt vaak op bij bekkenbeschadiging, zoals kan voorkomen bij auto-ongelukken bij hoge snelheid of bij een val. Ook bij diepe wonden, vaak als gevolg van een schotwond, kan de blaas beschadigd zijn. Verder kan blaasletsel onbedoeld ontstaan bij diagnostisch onderzoek of bij operaties aan organen in het bekken of de onderbuik.

Symptomen en diagnostisch onderzoek

De meest voorkomende symptomen van blaasletsel zijn bloed in de urine en moeite met urineren. Als het onderste gedeelte van de blaas (met de kringspier die de blaas afsluit) beschadigd is, moet de patiënt soms vaak urineren of verliest hij onwillekeurig urine (urine-incontinentie). Het patroon van urineren kan veranderen en er kan koorts ontstaan als het letsel tot een infectie leidt.

Als blaasletsel niet wordt behandeld, kunnen complicaties ontstaan, zoals frequente en hevige aandrang tot urineren, infectie en incontinentie.

De diagnose kan het beste met behulp van cystografie worden gesteld. Hierbij wordt een (röntgenologisch zichtbare) contrastvloeistof in de blaas ingespoten, waarna röntgenfoto's worden gemaakt om lekkage op te sporen.

Behandeling

Kleine blaasbeschadigingen, zoals kneuzingen of scheurtjes (laceraties), kunnen worden behandeld door vijf tot tien dagen een katheter in de plasbuis in te brengen terwijl de blaas geneest. Bij uitgebreidere blaasbeschadigingen of letsel waarbij urine in de buikholte weglekt, is een operatie noodzakelijk om de omvang van de beschadiging vast te stellen en alle scheurtjes te dichten. De urine kan dan beter met twee katheters uit de blaas worden afgevoerd: een katheter die via de plasbuis (transurethrale katheter) en een katheter die rechtstreeks door de huid van de onderbuik heen (suprapubische katheter) in de blaas is gebracht. Deze katheters worden na zeven tot 10 dagen verwijderd of wanneer de blaas zich voldoende heeft hersteld. Als er complicaties ontstaan, moeten deze worden behandeld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Letsel van de urineleiders

Next: Letsel van de plasbuis

Figures
Tables
Disclaimer