THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Syndroom van Bartter

Bij het syndroom van Bartter scheiden de nieren overmatige hoeveelheden elektrolyten (kalium, natrium en chloride) uit, waardoor de elektrolytenbalans verstoord raakt.

Het syndroom van Bartter is meestal erfelijk en wordt door een recessief gen veroorzaakt: iemand met deze aandoening heeft twee recessieve genen voor de aandoening geërfd, van iedere ouder één. Het defecte gen maakt dat de nieren overmatige hoeveelheden natrium, chloride en kalium uitscheiden. Het verlies van natrium en chloride leidt tot lichte uitdroging, waardoor het lichaam meer renine en aldosteron gaat aanmaken. Door de verhoogde aldosteronspiegel gaan de nieren meer kalium en zuur uitscheiden, met als gevolg hypokaliëmie (een te lage kaliumspiegel in het bloed) en metabole alkalose (see Alkalose).

Symptomen en diagnose

Kinderen met het syndroom van Bartter groeien langzaam en zien er ondervoed uit. Ze kunnen aan spierzwakte en extreme dorst lijden, grote hoeveelheden urine produceren en een geestelijke achterstand hebben. Het verlies van natrium en chloride leidt tot chronische lichte uitdroging.

De diagnose ‘syndroom van Bartter' bij jonge kinderen wordt gebaseerd op lichamelijk onderzoek en een lage bloedspiegel van kalium, natrium en chloride. Dergelijke bevindingen worden echter ook aangetroffen bij kinderen met bepaalde eetstoornissen, zoals boulimia nervosa en zelfopgewekt braken, en als gevolg van misbruik van vochtafdrijvende middelen.

Behandeling

Veel gevolgen van het syndroom van Bartter kunnen worden voorkomen door het gebruik van kaliumsupplementen en een geneesmiddel dat de kaliumuitscheiding in de urine vermindert, zoals spironolacton (dat ook de werking van aldosteron blokkeert), triamtereen, propranolol of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals indometacine. Voldoende vochtinname is noodzakelijk om het overmatige vochtverlies te compenseren.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ziekte van Hartnup

Next: Syndroom van Liddle

Figures
Tables
Disclaimer