THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Kanker van de plasbuis

Kanker van de plasbuis (de afvoergang waardoor de urine vanuit de blaas het lichaam verlaat) komt zelden voor, meestal alleen bij personen ouder dan 50 jaar. Deze vorm van kanker kan zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan. Vermoedelijk veroorzaken bepaalde humane papillomavirussen bij sommige mensen kanker van de plasbuis. Andere oorzaken zijn niet bekend.

Het eerste symptoom is meestal bloed in de urine. De hoeveelheid bloed kan zo klein zijn dat dit alleen onder de microscoop te zien is. Daarentegen kan de urine ook duidelijk rood gekleurd zijn. De afvloed van urine kan worden belemmerd, waardoor het urineren moeizaam verloopt of de urine in een traag, dun straaltje naar buiten komt. Fragiele, bloedende woekeringen bij de uitwendige opening van de plasbuis van vrouwen kunnen kwaadaardig zijn. Om de diagnose ‘kanker' te kunnen bevestigen, moet een biopsie worden uitgevoerd.

Bestraling, operatieve verwijdering of een combinatie van beide is met wisselend resultaat uitgevoerd om patiënten met kanker van de plasbuis te behandelen. De prognose van deze vorm van kanker is afhankelijk van de precieze plaats en de omvang van de tumor.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Blaaskanker

Figures
Tables
Disclaimer