THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Dierenbeten

Hoewel ieder dier kan bijten, zijn de meeste beten bij mensen te wijten aan honden en in mindere mate aan katten. Honden veroorzaken de meeste beten doordat ze populaire huisdieren zijn, die hun baas en hun territorium bewaken. Jaarlijks overlijden in de Verenigde Staten ongeveer tien tot twintig mensen aan hondenbeten. Meestal betreft het kinderen. Katten verdedigen hun territorium niet en bijten voornamelijk wanneer mensen ze om wat voor reden dan ook vasthouden of tussenbeide komen bij een gevecht tussen katten. Paarden, koeien en varkens bijten zelden, maar door hun grootte en kracht kunnen de verwondingen wel ernstig zijn. Beten door wilde dieren komen weinig voor.

Hondenbeten zijn meestal herkenbaar aan het rafelige, gescheurde uiterlijk van de wond. Kattenbeten veroorzaken diepe prikwonden, die vaak geïnfecteerd raken. Geïnfecteerde beten zijn pijnlijk en zien er opgezwollen en rood uit. Hondsdolheid (rabiës (see Hondsdolheid (rabiës))) kan worden overgebracht door dieren (meestal door vleermuizen) die door het rabiësvirus zijn geïnfecteerd. Aangezien huisdieren in Nederland worden ingeënt, komt hondsdolheid in Nederland zelden voor.

Behandeling

Nadat eerst de gebruikelijke spoedeisende hulp is verleend (see Verwondingen), moeten slachtoffers van dierlijke beten onmiddellijk worden gezien door een arts. Indien mogelijk moet het bewuste dier door de eigenaar worden opgesloten. Als het dier los rondloopt, moet het slachtoffer niet proberen om het dier te vangen. Een arts reinigt de dierlijke beet met een steriele zoutoplossing (fysiologisch zout) of met water en zeep.

Soms wordt weefsel langs de wondrand weggehaald (debrideren), vooral als het weefsel fijngedrukt of gerafeld is. Beetwonden aan het gezicht worden operatief gesloten (gehecht). Kleine wondjes, prikwonden en beetwonden aan de handen worden echter niet gehecht. De lokale behandeling bestaat dan uit enkele dagen nat verband. Antibiotica worden oraal gegeven om een infectie te voorkomen. Bij geïnfecteerde beten is het soms nodig intraveneus antibiotica toe te dienen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Mensenbeten

Figures
Tables
Disclaimer