THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Afgerukte of beknelde ledematen, vingers of tenen

Lichaamsdelen zoals vingers en tenen raken soms van het lichaam gescheiden. Weefsel kan bovendien afsterven doordat de bloedtoevoer is afgesneden door ringen of andere klemmende voorwerpen. Ringen sluiten de bloedtoevoer af wanneer lichaamsdelen in de buurt van de ring opzwellen, vaak als gevolg van een verwonding of eenvoudig door het knellende effect van de ring.

Afgerukte lichaamsdelen kunnen soms in het ziekenhuis weer worden aangezet, mits ze op de juiste manier worden bewaard. Dit is afhankelijk van de grootte van het vrijgekomen weefsel, de wondranden (afgerukt weefsel is meestal niet te herstellen, afgesneden weefsel soms wel) en het beschikbaar zijn van een microchirurgieteam. Om de levensduur van het weefsel te verlengen moet het losse lichaamsdeel in een afgesloten, droge plastic zak worden gedaan. Vervolgens moet de zak in een houder met koud water worden gelegd. Droogijs mag niet worden gebruikt.

Een ring of een ander voorwerp dat rond een lichaamsdeel als een vinger of arm zit, moet worden verwijderd voordat de ledemaat gaat opzwellen. Ringen kunnen door aanhoudend, voorzichtig trekken worden verwijderd (pas op voor botbreuken). Met water en zeep kan de wrijving worden verminderd, waardoor de ring gemakkelijker loskomt. Wanneer dit niet lukt, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeroepen. Met behulp van een speciale ringzaag kan de ring worden doorgezaagd en verwijderd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verwondingen van weke delen

Figures
Tables
Disclaimer