THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Verwondingen van weke delen

Verwondingen van weke delen zijn onder meer bulten en bloeduitstortingen (kneuzingen, contusies) en kleine scheurtjes van spieren (lichte overbelasting) of van banden en pezen in de buurt van gewrichten (lichte verstuiking).

Kneuzingen, lichte overbelasting en lichte verstuiking veroorzaken lichte tot matig ernstige pijn en zwellingen. De zwelling kan na een dag paars verkleuren en enkele dagen later geel of bruin worden. Meestal kan het lichaamsdeel mobiel blijven. Bij mensen met ernstigere symptomen, zoals pijn, vervorming of onvermogen te lopen of het gekwetste lichaamsdeel te gebruiken, kan er sprake zijn van een lichte overbelasting of verstuiking. Het is echter ook mogelijk dat de botten die binnen een gewricht werden bijeengehouden, volledig van elkaar zijn gescheiden (ontwrichting, luxatie), dat de botten binnen een gewricht gedeeltelijk van elkaar zijn gescheiden (subluxatio) of dat er sprake is van een breuk (fractuur (see FracturenTables)) of een andere ernstige verwonding. Bij mensen met ernstige symptomen is meestal deskundige medische hulp noodzakelijk om de aard van de verwonding te vast te stellen.

Spoedeisende behandeling

Kneuzing, lichte overbelasting en lichte verstuiking kunnen thuis worden behandeld door rust, koeling met ijs (geen direct contact met de huid en niet langer dan 10 minuten), samendrukken van de wond en hoger houden van het lichaamsdeel. (see Behandeling)

Dat bespoedigt het herstel en vermindert pijn en zwellingen. Als er sprake kan zijn van een botbreuk, ernstige overbelasting, ernstige verstuiking, subluxatio (onvolledige ontwrichting) of ontwrichting, dan moet een spalk worden aangelegd totdat er deskundige hulp aanwezig is.

illustrative-material.figure-short 4

Veel gebruikte typen spalken 

Veel gebruikte typen spalken 

Een spalk kan alles zijn wat beweging van een ledemaat voorkomt. Een spalk wordt gebruikt om verdere schade te voorkomen en de pijn te beperken. Een spalk werkt alleen effectief als deze de gewrichten boven en onder de plaats van de verwonding onbeweeglijk maakt.

Een spalk kan worden gemaakt van voorwerpen die zich in de buurt bevinden, zoals een tijdschrift of een stapel kranten. Meestal echter bestaat een spalk uit een stijf, recht voorwerp, zoals een plank, die aan de ledemaat wordt bevestigd. Een mitella kan in combinatie met een spalk worden gebruikt om de onderarm te steunen bij een verwonding aan een arm, pols of sleutelbeen. 

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verwondingen

Next: Afgerukte of beknelde ledematen, vingers of tenen

Figures
Tables
Disclaimer