THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Paracetamolvergiftiging

Er zijn meer dan honderd producten die paracetamol bevatten, een vrij verkrijgbare pijnstiller. (see Paracetamol)

Als meerdere gelijksoortige producten tegelijk worden ingenomen, kan men per ongeluk een te hoge dosis paracetamol binnenkrijgen. Veel preparaten voor kinderen zijn leverbaar in vloeibare vorm, als tablet en als capsule. Een ouder kan zijn kind dus binnen een paar uur meerdere van zulke geneesmiddelen geven zonder te beseffen dat al die middelen paracetamol bevatten.

Paracetamol is meestal een uiterst veilig middel, maar onschuldig is het niet. Om vergiftiging te kunnen veroorzaken moet men een aantal keren de aanbevolen dosis paracetamol innemen. Iemand die 70 kilo weegt, moet bijvoorbeeld minimaal 16 tabletten van 500 mg innemen voordat er vergiftigingsverschijnselen als gevolg van een overdosis kunnen optreden. De kans om te overlijden is uiterst klein, tenzij iemand meer dan 50 tabletten van 500 mg inneemt. Bij giftige doses kan paracetamol de lever beschadigen, waardoor leverinsufficiëntie kan ontstaan.

Symptomen en diagnose

Bij de meeste overdoses treden niet onmiddellijk symptomen op. De concentratie paracetamol in het bloed, als deze twee tot vier uur na inname wordt gemeten, heeft een betrouwbare voorspellende waarde voor de ernst van de leverbeschadiging. Als het om een zeer grote overdosis gaat, verlopen de symptomen in vier fasen. In fase 1 (na een aantal uren) moet het slachtoffer soms braken, maar lijkt verder niet ziek te zijn. Veel mensen krijgen pas in fase 2 (na 24 uur) last van symptomen, zoals misselijkheid, braken en buikpijn. In deze fase wijst bloedonderzoek uit dat de lever abnormaal functioneert. In fase 3 (na twee tot vijf dagen) wordt het braken ernstiger. Onderzoek wijst uit dat de lever slecht functioneert. Het slachtoffer krijgt geelzucht en bloedingen treden op. In fase 4 (na vijf dagen) volgt snel herstel óf leverinsufficiëntie, hetgeen dodelijk kan zijn.

Behandeling

Als de paracetamol in de voorafgaande paar uur is ingenomen, wordt er doorgaans geactiveerde kool gegeven.

Als de concentratie paracetamol in het bloed hoog is, wordt meestal oraal of intraveneus acetylcysteïne gegeven, om de giftige werking van paracetamol te verminderen. Acetylcysteïne wordt een aantal keren gegeven, gedurende één dag of meerdere dagen. Behandeling voor leverinsufficiëntie is soms ook noodzakelijk.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Acetylsalicylzuurvergiftiging (aspirinevergiftiging)

Figures
Tables
Disclaimer