THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Hittekrampen
Back to Top

Section

Subject

Topics

Hittekrampen

Hittekrampen zijn ernstige spierkrampen als gevolg van een combinatie van langdurige inspanning, hevig transpireren en extreem veel drinken onder zeer warme omstandigheden.

Tijdens transpiratie gaan er zouten (elektrolyten) en vocht verloren, maar door het drinken van grote hoeveelheden water worden de zouten verdund en ontstaan er krampen. Hevige transpiratie treedt meestal op warme dagen op, vooral bij zware lichamelijke inspanning. Hittekrampen komen veel voor bij handarbeiders, zoals machinekamerpersoneel, staalarbeiders, dakwerkers en mijnwerkers. Hittekrampen komen tevens voor bij sporters, in het bijzonder bij bergbeklimmers en skiërs, die door hun dikke lagen kleding soms niet merken dat ze hevig transpireren. Kramp komt vaak voor bij tennissers en hardlopers die niet de tijd nemen om de door transpiratie verloren zouten aan te vullen.

Hittekrampen zijn ritmische samentrekkingen van spieren in handen, kuiten, dijen of armen. Door de contracties worden de spieren hard, gespannen en pijnlijk.

Lichte hittekrampen kunnen door het drinken van zoutbevattende vloeistoffen of door het eten van hartig voedsel worden behandeld. Ernstige hittekrampen worden door intraveneuze toediening van vocht en zouten behandeld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Hitte-uitputting

Figures
Tables
Disclaimer