THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Vreetbuienstoornis

Een vreetbuienstoornis wordt gekenmerkt door vreetbuien die niet worden gevolgd door purgeren.

Bij deze stoornis veroorzaken de vreetbuien de inname van extreem veel calorieën en een daarmee gepaard gaande gewichtstoename. Anders dan bij boulimia nervosa komt een vreetbuienstoornis voornamelijk voor bij mensen die overgewicht hebben en treedt de stoornis vaker op naarmate het lichaamsgewicht hoger is. Mensen met een vreetbuienstoornis zijn meestal ouder dan mensen met anorexia nervosa of boulimia nervosa en bijna de helft is van het mannelijk geslacht.

Het voedsel dat mensen met een vreetbuienstoornis gebruiken (bijvoorbeeld taart en ijs), is calorierijk. De vreetbuien vinden gewoonlijk in het geheim plaats.

Mensen met een vreetbuienstoornis hebben er duidelijk last van. Ongeveer 50% van de te zware mensen met een vreetbuienstoornis is depressief. Deze stoornis leidt niet tot de lichamelijke problemen zoals die bij boulimia nervosa, maar wel tot complicaties als gevolg van zwaarlijvigheid.

Behandeling

Waarschijnlijk is gedragstherapie zoals gebruikt om zwaarlijvigheid te behandelen de beste manier om een vreetbuienstoornis aan te pakken. Het is aangetoond dat door gedragstherapie het lichaamsgewicht omlaag kan worden gebracht, evenals de frequentie van de vreetbuien, zelfs wanneer er geen speciale aandacht wordt geschonken aan de vreetbuien. Met behulp van cognitieve gedragstherapie neemt de frequentie van de vreetbuien ook aanmerkelijk af, maar het lichaamsgewicht daalt niet.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Boulimia nervosa

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer