THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Classificatie en diagnose van psychische aandoeningen

In 1952 publiceerde de American Psychiatric Association de eerste uitgave van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-I). Het was de eerste poging om de diagnose van psychische aandoeningen in gestandaardiseerde definities en criteria te vatten. De meest recente (vierde) editie, DSM-IV, is in 1994 gepubliceerd. Deze handleiding beschrijft een classificatiesysteem dat een poging doet om psychische aandoeningen in diagnostische categorieën te onderscheiden, op basis van beschrijvingen van symptomen (wat de mensen zeggen en doen als afspiegeling van wat zij denken en voelen) en van het verloop van de ziekte.

In de International Classification of Disease, 10th Revision, Clinical Modification (ICD-10-CM), uitgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie, worden diagnostische categorieën die overeenkomen met die in DSM-IV gehanteerd. Dit illustreert dat diagnosen van specifieke psychische aandoeningen wereldwijd steeds meer gestandaardiseerd en steeds consistenter worden.

Er is vooruitgang geboekt op het gebied van diagnostische methoden. Er kan tegenwoordig worden gebruikgemaakt van verschillende technieken om afbeeldingen van hersenweefsel te maken, zoals computertomografie (CT), magnetische kernspinresonantie (magnetic resonance imaging, MRI) en positronemissietomografie (PET). Bij deze laatste techniek wordt de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden in de hersenen gemeten (see Magnetischeresonantieangiografie). De genoemde technieken worden gebruikt om de structuur en de functie van de hersenen in kaart te brengen, van zowel mensen die normaal zijn, als mensen die afwijkend gedrag vertonen. Hierdoor krijgen wetenschappers een beter inzicht in het functioneren van de hersenen bij mensen met en zonder psychische aandoeningen. Dankzij onderzoek op basis waarvan verschillende psychische aandoeningen van elkaar worden onderscheiden, kunnen tegenwoordig nauwkeuriger diagnosen worden gesteld.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Psychische aandoeningen en de maatschappij

Next: Behandeling van psychische aandoeningen

Figures
Tables
Disclaimer