THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hypochondrie

Hypochondrie is een stoornis waarbij iemand voortdurend in angst leeft een ernstige ziekte te hebben.

Hypochondrie komt meestal voor bij mensen tussen de 20 en 30 jaar, even vaak bij mannen als bij vrouwen. Sommige mensen met hypochondrie lijden ook aan depressie of angsten.

De angst van de persoon dat hij een ernstige ziekte zou hebben, is veelal gebaseerd op verkeerd begrepen normale lichaamsfuncties. Onderzoek en geruststelling door een arts nemen de bezorgdheid niet weg. Meestal denkt de persoon dat de arts er niet in is geslaagd om de onderliggende ziekte te vinden.

Symptomen en diagnose

Hypochondrie wordt vermoed als een gezond persoon met lichte symptomen zich druk maakt om de betekenis van die symptomen en na een zorgvuldig onderzoek niet reageert op geruststelling. Vaak komen persoonlijke relaties en werkprestaties onder druk te staan naarmate de persoon zich drukker maakt over gezondheidskwesties. De diagnose ‘hypochondrie' wordt bevestigd wanneer de situatie ten minste zes maanden aanhoudt en de symptomen niet kunnen worden toegeschreven aan een depressie of een andere psychische stoornis.

Behandeling

De behandeling is moeilijk, aangezien een persoon met hypochondrie ervan overtuigd is dat er iets ernstig mis is met zijn lichaam. Geruststelling neemt deze bezorgdheid niet weg. De betrokkene heeft echter wel baat bij een vertrouwensrelatie met een meelevende arts, vooral als deze regelmatig wordt bezocht. Als de symptomen niet op adequate wijze kunnen worden verholpen, heeft de persoon wellicht baat bij verwijzing naar een psychotherapeut voor nader onderzoek en behandeling, terwijl de zorg van de huisarts blijft doorgaan. Soms helpt een behandeling met een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI), een antidepressivum. Cognitieve-gedragstherapie kan ook voor verlichting van de symptomen zorgen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Conversiestoornis

Next: Stoornis in de lichaamsbeleving

Figures
Tables
Disclaimer