THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Anorectaal abces

Een anorectaal abces is een met pus gevulde holte die wordt veroorzaakt door bacteriën die een slijmafscheidende klier in de anus en het rectum hebben geïnfecteerd.

Een abces kan zich diep in het rectum of dicht bij de opening van de anus bevinden. Een abces ontstaat wanneer bacteriën een slijmafscheidende klier in de anus of het rectum binnendringen en zich daar vermenigvuldigen. Hoewel de anus een bacterierijk gebied is, ontstaat er over het algemeen geen infectie omdat de inwendige sfincter als een barrière fungeert en de bloedtoevoer naar het gebied groot is. Wanneer er toch een infectie ontstaat, wordt deze meestal door een combinatie van verschillende soorten bacteriën veroorzaakt. Een abces kan aanzienlijke schade aan nabijgelegen weefsels veroorzaken en kan tot fecale incontinentie leiden.

Symptomen en diagnose

Abcessen vlak onder de huid kunnen gezwollen, rood, gevoelig en bijzonder pijnlijk zijn. Bij abcessen hoger in het rectum zijn er vaak minder symptomen, maar ze kunnen koorts en pijn onder in de buik veroorzaken. Als het abces in de huid rond de anus zit, kan het meestal door de arts worden waargenomen. Wanneer uitwendig echter geen zwelling of roodheid zichtbaar is, kan de arts de diagnose stellen door het rectum met een gehandschoende vinger te onderzoeken. Een gevoelige zwelling in het rectum wijst op een abces.

Behandeling

Antibiotica hebben beperkte waarde, behalve bij mensen met koorts, diabetes mellitus of een infectie elders in het lichaam. De gebruikelijke behandeling bestaat uit plaatselijke verdoving, opensnijden van het abces en verwijdering van de pus. Soms moet de patiënt in het ziekenhuis worden opgenomen voor volledige anesthesie voordat de arts het abces kan opensnijden en de pus kan verwijderen. Zelfs bij de juiste behandeling leidt een abces bij ongeveer tweederde van de patiënten tot de vorming van een abnormale buisvormige verbinding van de anus of het rectum naar de huid (anorectale fistel).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Anusfissuur

Next: Anorectale fistel

Figures
Tables
Disclaimer