THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Lichaamsvreemde voorwerpen

Ingeslikte voorwerpen, zoals een tandenstoker, kippenbotje of visgraat, kunnen vast komen te zitten bij de overgang tussen rectum en anus (see Bezoars en lichaamsvreemde voorwerpen). Ook klysmatips, thermometers en voorwerpen die worden gebruikt voor seksuele stimulatie, kunnen onbedoeld in het rectum blijven steken nadat ze via de anus zijn ingebracht.

Een plotselinge ondraaglijke pijn tijdens de stoelgang is een aanwijzing dat een lichaamsvreemd voorwerp het slijmvlies van het rectum of de anus penetreert, meestal op de anorectale overgang. Andere symptomen zijn afhankelijk van de grootte en vorm van het voorwerp, hoe lang het al vastzit en of het al of niet de anus of het rectum heeft geperforeerd (doorboord) of een infectie heeft veroorzaakt.

De arts kan het voorwerp voelen door tijdens onderzoek het gebied met een gehandschoende vinger af te tasten. Om te controleren of de wand van de dikke darm niet is geperforeerd, kunnen onderzoek van de buik, sigmoïdoscopie en röntgenonderzoek nodig zijn.

Behandeling

Als de arts het voorwerp kan voelen, wordt de streek plaatselijk verdoofd met een injectie onder de huid en het slijmvlies van de anus. De anus kan dan worden verwijd met behulp van een instrument, een ‘rectale retractor' genoemd, waarna het voorwerp kan worden beetgepakt en verwijderd. Door de natuurlijke beweging van de wand van de dikke darm (peristaltiek) worden hoger gelegen voorwerpen in het algemeen in de richting van de anus bewogen, waar ze kunnen worden verwijderd.

In zeldzame gevallen, wanneer het voorwerp niet kan worden gevoeld of via de anus kan worden verwijderd, is operatieve exploratie nodig. De patiënt wordt plaatselijk of volledig verdoofd zodat het voorwerp voorzichtig richting anus kan worden bewogen of het rectum kan worden opengesneden om het voorwerp te verwijderen. Na verwijdering van het voorwerp voert de arts sigmoïdoscopie uit om vast te stellen of het rectum is geperforeerd of anderszins is beschadigd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Anale jeuk

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer