THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Lever
Back to Top

Section

Subject

Topics

Lever

De lever is een groot orgaan met meerdere functies (see Lever), waarvan er slechts enkele met de spijsvertering te maken hebben.

De bruikbare bestanddelen uit het voedsel worden opgenomen door de darmwand die van een groot aantal minuscule bloedvaten (capillairen of haarvaten) is voorzien. Deze haarvaten gaan over in aders die uitmonden in weer grotere aders die uiteindelijk uitmonden in de poortader die de lever binnengaat. De poortader vertakt zich in de lever weer tot haarvaten, waarin het inkomende bloed wordt bewerkt.

Het bloed wordt in de lever op twee manieren bewerkt: bacteriën en andere lichaamsvreemde deeltjes die door de darmen zijn opgenomen, worden verwijderd. Daarnaast worden veel vanuit de darmen opgenomen voedingsstoffen afgebroken tot een voor het lichaam bruikbare vorm. Deze bewerkingen in de lever vinden met grote snelheid plaats, waarna het met voedingsstoffen verzadigde bloed weer in de algemene circulatie komt.

De lever produceert ongeveer de helft van de totale hoeveelheid cholesterol in het lichaam, de rest is afkomstig uit het voedsel. Ongeveer 80% van de door de lever gevormde cholesterol wordt voor de galproductie gebruikt. De lever scheidt gal af, die in de galblaas wordt opgeslagen totdat er behoefte aan is (vetvertering).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Alvleesklier

Next: Galblaas en galwegen

Figures
Tables
Disclaimer