THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Collagene colitis en lymfocytaire colitis

Collagene colitis en lymfocytaire colitis zijn chronische aandoeningen waarbij bepaalde soorten witte bloedcellen de bekleding van de dikke darm binnendringen, wat waterige diarree veroorzaakt.

Deze chronische aandoeningen kunnen optreden over de gehele lengte van de dikke darm, inclusief het colon sigmoideum en het rectum, maar zijn vaak als vlekken verspreid. De bekleding van de darm vormt een dikkere laag van een type bindweefsel (collageen) of er ontstaat een ophoping van lymfocyten (een bepaald type witte bloedcel).

De oorzaak is onbekend, hoewel een overmatige immuunreactie op een niet-geïdentificeerde opwekkende factor mogelijk lijkt. Veel mensen bij wie collagene colitis of lymfocytaire colitis optreedt, hebben regelmatig niet-steroïde ontstekingsremmende preparaten (NSAID's) gebruikt, maar van deze geneesmiddelen is niet aangetoond dat ze de aandoeningen veroorzaken. In tegenstelling tot de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, verhogen collagene colitis en lymfocytaire colitis het risico van colonkanker niet.

Collagene colitis ontstaat voornamelijk bij vrouwen van middelbare en hogere leeftijd. Lymfocytaire colitis kan bij jongere mensen optreden en komt bij beide geslachten even vaak voor.

Symptomen en diagnose

Naast niet-bloederige, waterige diarree, hebben mensen met collagene colitis of lymfocytaire colitis vaak last van buikkrampen, misselijkheid, een opgezette buik (distensie) en gewichtsverlies. Een paar dagen niets eten leidt vaak tot een afname van de frequentie en de hoeveelheid van de diarree. Diarree en andere symptomen treden vaak wisselend op, met perioden waarin de symptomen verergeren en perioden van verbetering of volledig herstel.

Een arts zal ‘collagene colitis' of ‘lymfocytaire colitis' vermoeden wanneer iemand aanhoudend waterige diarree heeft en wanneer onderzoek geen andere oorzaak aan het licht brengt. De aandoeningen worden gediagnosticeerd door microscopisch onderzoek van verschillende weefselmonsters uit de bekleding van de dikke darm die zijn verkregen met behulp van coloscopie (onderzoek van de dikke darm met een buigzame kijkbuis).

Behandeling

Veel mensen met deze aandoeningen hebben baat bij middelen tegen diarree, zoals anticholinergica of kleine doses loperamide of difenoxylaat. Ontstekingsremmende geneesmiddelen als salicylaten (bijvoorbeeld bismutsubsalicylaat), sulfasalazine en mesalazine zijn ook effectief. Ook antibiotica als metronidazol en erytromycine lijken te helpen, hoewel niet is vastgesteld dat de aandoeningen door een infectie worden veroorzaakt. Corticosteroïden (zoals prednison) werken ook goed, maar worden meestal gereserveerd voor mensen die niet reageren op een andere medicamenteuze behandeling.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Colitis ulcerosa

Next: Bypass-colitis

Figures
Tables
Disclaimer