THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree (turista) wordt gekenmerkt door diarree, misselijkheid en overgeven en komt regelmatig voor bij reizigers die streken bezoeken waar de waterzuivering te wensen overlaat.

Reizigersdiarree treedt op wanneer mensen worden blootgesteld aan bacteriën in voedsel en water waaraan ze eerder weinig zijn blootgesteld en waartegen ze dus geen immuniteit hebben ontwikkeld. Reizigersdiarree treedt meestal op in ontwikkelingslanden waar het water onvoldoende wordt gezuiverd. Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door een stam van de bacterie Escherichia coli(E. coli) die bepaalde toxinen produceert, of door enkele virussen, waaronder het Norwalk-virus.

Symptomen en diagnose

Misselijkheid, braken, borrelende darminhoud, buikkramp en diarree komen in elke willekeurige combinatie voor en variëren sterk in ernst. Braken, hoofdpijn en spierpijn komen veel voor bij infecties met het Norwalk-virus. De meeste gevallen zijn licht van aard en verdwijnen zonder behandeling binnen drie tot vijf dagen. Diagnostisch onderzoek is zelden nodig.

Preventie en behandeling

Reizigers doen er goed aan alleen gebruik te maken van restaurants die de reputatie hebben veilig te zijn en geen voedsel of dranken bij straatverkopers te kopen. Gekookt voedsel dat nog heet is wanneer het wordt opgediend, is over het algemeen veilig. Salades moeten worden vermeden en fruit moet altijd door de reiziger zelf worden geschild of gepeld. Reizigers kunnen beter alleen koolzuurhoudende dranken in flesjes of dranken bereid met gekookt water drinken. Zelfs ijsblokjes kunnen beter met gekookt water worden bereid.

Preventieve antibiotica worden alleen aanbevolen bij mensen die zeer vatbaar zijn voor de gevolgen van reizigersdiarree, zoals mensen met een verminderde afweer. Het antibioticum dat het meest wordt aanbevolen, is ciprofloxacine. Ook het zelfzorgmiddel bismutsubsalicylaat kan helpen.

Wanneer de symptomen optreden, bestaat de behandeling uit voldoende drinken en het eten van ongekruid voedsel (bijvoorbeeld gekookte graanproducten, bananen, rijst, appelmoes en toast). Daarnaast worden meestal antibiotica (zoals ciprofloxacine) en middelen tegen diarree (zoals loperamide of bismut) aanbevolen. Reizigers wordt aangeraden medische hulp in te roepen als ze koorts krijgen of bloed in de ontlasting hebben.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Voedselvergiftiging door Clostridium perfringens

Next: Chemische voedselvergiftiging

Figures
Tables
Disclaimer