THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Voedselvergiftiging door Clostridium perfringens

Voedselvergiftiging door Clostridium perfringens is het gevolg van het eten van voedsel dat is besmet met de bacterie Clostridium perfringens. In de dunne darm scheidt de bacterie een toxine af die vaak diarree veroorzaakt.

Sommige stammen van de bacterie veroorzaken slechts lichte tot matige ziekte die zonder behandeling overgaat, maar andere stammen veroorzaken ernstige gastro-enteritis die de dunne darm kan beschadigen en soms tot de dood leidt. Voedselvergiftiging door Clostridium perfringenswordt meestal veroorzaakt door consumptie van besmet vlees. Sommige stammen kunnen niet worden vernietigd door het voedsel goed te verhitten, andere stammen wel.

Symptomen, diagnose en behandeling

De gastro-enteritis is meestal licht, maar kan leiden tot buikpijn, uitzetten van de buik door gasvorming, ernstige diarree, uitdroging en een ernstige daling van de bloeddruk (shock). De diagnose is meestal niet moeilijk wanneer plaatselijk meer mensen ziek zijn geworden. De diagnose wordt bevestigd door opsporing van Clostridium perfringensin verontreinigd voedsel. De patiënt krijgt vocht toegediend en moet rust houden.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Voedselvergiftiging door Stafylokokken

Next: Reizigersdiarree

Figures
Tables
Disclaimer