THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Voedselvergiftiging door Stafylokokken

Voedselvergiftiging door Stafylokokken is het gevolg van het eten van voedsel dat is verontreinigd met toxinen die zijn geproduceerd door bepaalde soorten Stafylokokken, met als gevolg diarree en overgeven.

De stafylokokkenbacteriën vermenigvuldigen zich in voedsel, waarin ze hun toxinen produceren. Voedselvergiftiging door Stafylokokken is dus niet het gevolg van het binnenkrijgen van de bacteriën, maar van het binnenkrijgen van de toxinen die reeds in het besmette voedsel aanwezig zijn. Voedingsmiddelen die regelmatig besmet raken, zijn onder meer slagroomgebak, melk, verwerkte vleesproducten en vis. Het infectierisico is hoog wanneer keukenpersoneel met huidinfecties voedsel besmet dat bij kamertemperatuur wordt bewaard.

Symptomen en diagnose

De symptomen beginnen gewoonlijk plotseling met ernstige misselijkheid, twee tot acht uur na het consumeren van het verontreinigde voedsel, gevolgd door braken. Andere symptomen zijn onder meer buikkramp, diarree en soms hoofdpijn en koorts. Ernstig verlies van vocht en elektrolyten kan slapheid en een extreem lage bloeddruk (shock) veroorzaken. Deze symptomen houden gewoonlijk minder dan twaalf uur aan en herstel is meestal volledig. In zeldzame gevallen is voedselvergiftiging door Stafylokokken fataal, in het bijzonder bij zeer jonge en zeer oude mensen en bij mensen die door langdurige ziekte zijn verzwakt.

De symptomen zijn doorgaans voldoende voor de arts om de diagnose ‘gastro-enteritis' te stellen. Een meer specifieke diagnose ‘voedselvergiftiging door Stafylokokken' is mogelijk wanneer andere mensen die hetzelfde voedsel hebben gegeten op dezelfde wijze ziek zijn geworden, zodat de ziekte kan worden herleid tot een enkele besmettingsbron. Om de diagnose te bevestigen, moeten door laboratoriumonderzoek Stafylokokken in het verdachte voedsel worden aangetoond, maar dit onderzoek wordt meestal niet uitgevoerd. Stafylokokken zijn mogelijk ook aantoonbaar door microscopisch onderzoek van monsters van het braaksel.

Preventie en behandeling

Voedselvergiftiging door Stafylokokken kan worden voorkomen door een zorgvuldige voedselbereiding. Iemand met een huidinfectie dient geen voedsel voor anderen te bereiden totdat de infectie genezen is.

De behandeling bestaat meestal alleen uit het drinken van voldoende vloeistof. De arts kan een geneesmiddel geven, als injectie of als zetpil, om ernstige misselijkheid en overgeven tegen te gaan. Soms gaat zoveel vocht verloren dat het intraveneus moet worden toegediend.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hemorragische colitis

Next: Voedselvergiftiging door Clostridium perfringens

Figures
Tables
Disclaimer