THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ileus

Ileus (paralytische ileus, adynamische ileus) is het tijdelijk ontbreken van de normale samentrekkende bewegingen van de darmwand.

Evenals een darmafsluiting belemmert ileus de passage van de darminhoud. In tegenstelling tot een mechanische afsluiting leidt ileus zelden tot perforatie.

Ileus ontstaat vaak gedurende de eerste 24 tot 72 uur na een buikoperatie. Ileus kan ook worden veroorzaakt door een infectie of een bloedstolsel in de buikholte, atherosclerose die de bloedtoevoer naar de darm vermindert of door letsel van een slagader of ader van de darm. Ook aandoeningen buiten het maag-darmkanaal kunnen ileus veroorzaken, bijvoorbeeld nierinsufficiëntie of een abnormale elektrolytenspiegel, bijvoorbeeld een lage kaliumspiegel of een hoge calciumspiegel. Andere oorzaken van ileus zijn het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (vooral opioïde analgetica en anticholinergica (see Geneesmiddelen bij ouderenSidebar)) en een inactieve schildklier.

Symptomen en diagnose

De symptomen van ileus zijn een opgeblazen gevoel in de buik, braken, ernstige obstipatie, gebrek aan eetlust en kramp.

De arts hoort via de stethoscoop weinig of geen darmgeluiden (peristaltiek). Röntgenopnamen van de buikholte laten uitpuilende darmlissen zien. In sommige gevallen beoordeelt de arts de situatie tijdens coloscopie (onderzoek van de dikke darm met een flexibele kijkbuis).

Behandeling

De door ileus veroorzaakte ophoping van gas en vloeistof moet worden weggenomen. Soms wordt via de anus een buis in de dikke darm opgevoerd om de druk te verlichten. Daarnaast wordt via de neus een slang in de maag of dunne darm gebracht om de druk en uitzetting (distensie) te verlichten. De patiënt mag niets eten of drinken totdat de darmwerking weer normaal is (of terugkeert). Vloeistoffen en elektrolyten (zoals natrium, chloride en kalium) worden intraveneus toegediend.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Obstructie van de darm

Next: Appendicitis

Figures
Tables
Disclaimer