THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hiatushernia

Hiatushernia (hiatusbreuk) is een inwendige breuk waarbij een deel van de maag van de normale positie in de buikholte via het middenrif in de borstholte uitstulpt.

De oorzaak van hiatushernia is meestal onbekend. Soms bestaat de afwijking vanaf de geboorte of stulpt de maag van de normale positie omhoog in de bovenbuik. Als deze aandoening aangeboren is, wordt het een ‘middenrifbreuk' genoemd (see Middenrifbreuk). Bij volwassenen wordt de aandoening ‘hiatushernia' genoemd.

Bij een sliding hernia steken de overgang tussen de slokdarm en de maag en een deel van de maag zelf, die zich beide normaal gesproken onder het middenrif bevinden, boven het middenrif uit.

Bij een para-oesofageale hernia bevindt de overgang tussen de slokdarm en de maag zich zoals normaal onder het middenrif en steekt slechts een deel van de maag boven het middenrif uit, zodat dit naast de slokdarm ligt.

illustrative-material.figure-short 1

Wat is hiatushernia?

Wat is hiatushernia?

Hiatushernia is een abnormale uitstulping door het middenrif van een deel van de maag.

Symptomen

Meer dan 40% van de bevolking van Europa en de Verenigde Staten heeft een sliding hernia. Dit cijfer stijgt met de leeftijd en van de mensen van 60 jaar en ouder heeft 60% een sliding hernia. De meeste sliding hernia's zijn zeer klein en de meeste betrokkenen vertonen geen of geringe symptomen. Ze houden meestal verband met gastro-oesofageale reflux (see Gastro-oesofageale reflux) die tot een verstoorde spijsvertering leidt, meestal wanneer iemand na het eten gaat liggen.

Een para-oesofageale hernia kan bekneld raken of worden afgeknepen door het middenrif, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden. Een dergelijke beknelling, ‘strangulatie' genoemd, is ernstig en pijnlijk en vereist onmiddellijk operatief ingrijpen. In zeldzame gevallen kan bij beide typen hiatushernia de bekleding van de hernia zeer licht of sterk bloeden.

Diagnose en behandeling

Een hiatushernia is doorgaans duidelijk zichtbaar bij röntgenonderzoek, hoewel de arts tijdens de procedure mogelijk op de buik moet drukken.

Vaak kunnen symptomen worden voorkomen door het hoofdeinde van het bed omhoog te zetten. Ook antacida en geneesmiddelen die maagzuurproductie voorkomen verlichten de symptomen (see MaagaandoeningenTables). Een para-oesofageale hernia kan eventueel operatief worden gecorrigeerd om strangulatie te voorkomen, maar een dergelijke ingreep is zelden nodig.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Bezoars en lichaamsvreemde voorwerpen

Figures
Tables
Disclaimer