THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie is het onvermogen om de suiker lactose (aanwezig in alle zuivelproducten) te verteren als gevolg van het ontbreken van het verteringsenzym lactase. Dit leidt tot diarree en buikkramp.

Tussen de 30 en 50 miljoen mensen in de Verenigde Staten kunnen geen lactose verdragen. Ook in Nederland komt de aandoening frequent voor, onder andere bij volwassenen en dan vooral bij ouderen. Lactose, de voornaamste suiker in melk en andere zuivelproducten, wordt afgebroken door het enzym lactase, dat wordt geproduceerd door de cellen in de binnenwand van de dunne darm. Normaal gesproken zorgt het enzym lactase ervoor dat de complexe suiker lactose wordt afgebroken tot de twee componenten glucose en galactose. Deze suikers worden vervolgens via de darmwand in de bloedbaan opgenomen. Bij een gebrek aan lactase kan de lactose niet worden verteerd en opgenomen. De hierdoor veroorzaakte hoge lactoseconcentratie trekt vocht naar de dunne darm met diarree als resultaat. De niet-opgenomen lactose komt vervolgens in de dikke darm terecht, waar deze door bacteriën wordt gefermenteerd, wat tot flatulentie en ontlasting met een hoge zuurgraad leidt.

Intolerantie voor andere suikers kan ook voorkomen, maar is relatief zeldzaam. Zo zorgt een gebrek aan het enzym sucrase ervoor dat de suiker sucrose niet in de bloedbaan wordt opgenomen en voorkomt een gebrek aan de enzymen maltase en isomaltase dat de suiker maltose in de bloedbaan terechtkomt.

Symptomen

Mensen met lactose-intolerantie kunnen meestal geen melk en andere zuivelproducten, die allemaal lactose bevatten, verdragen. Sommige mensen herkennen dit al op jonge leeftijd en mijden al of niet bewust zuivelproducten.

Een kind dat geen lactose kan verdragen, zal diarree krijgen en mogelijk niet in gewicht toenemen zolang melk deel uitmaakt van het dieet. Bij volwassenen kan sprake zijn van een opgezette buik, krampen, diarree, flatulentie, misselijkheid en hoorbare darmgeluiden (borborygmus) en zij kunnen tussen 30 minuten en 2 uur na een maaltijd met lactose een sterke aandrang tot ontlasting hebben. Bij sommige mensen kan ernstige diarree tot gevolg hebben dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen doordat ze te snel het maag-darmkanaal passeren. De symptomen als gevolg van lactose-intolerantie zijn echter meestal licht van aard. Daarentegen zijn symptomen als gevolg van malabsorptie bij aandoeningen als coeliakie, tropische spruw en darminfecties ernstiger.

Diagnose en behandeling

De arts zal lactose-intolerantie vermoeden als de patiënt na consumptie van zuivelproducten symptomen krijgt. Als een proefperiode van 3 tot 4 weken met een dieet zonder zuivelproducten de symptomen laat verdwijnen, bevestigt dit de diagnose. Specifiek onderzoek is zelden noodzakelijk.

Lactose-intolerantie kan via het dieet worden behandeld door het vermijden van lactosebevattend voedsel (voornamelijk zuivelproducten). Lactase-enzymen zijn zonder recept verkrijgbaar in vloeibare vorm en in tabletvorm en kunnen aan de melk worden toegevoegd. In veel supermarkten zijn lactose-arme melk en andere producten verkrijgbaar. Mensen die zuivelproducten moeten mijden, dienen calciumsupplementen te gebruiken om calciumgebrek te voorkomen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Coeliakie

Figures
Tables
Disclaimer