THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Fluoride

In het lichaam komt fluoride hoofdzakelijk in de botten en het gebit voor. Fluoride is nodig voor de vorming en gezondheid van botten en gebit.

Fluoridegebrek

Fluoridegebrek kan tot tandbederf en mogelijk tot osteoporose leiden. Het gebruik van voldoende fluoride kan tandbederf voorkomen en de botten versterken. Door de toevoeging van fluoride (fluoridering) aan drinkwater met een laag fluoridegehalte of door gebruik van fluoridesupplementen wordt de kans op tandbederf sterk verminderd. In Nederland wordt het drinkwater niet gefluorideerd.

Overdosering van fluoride

Mensen in gebieden waar het drinkwater van nature een hoog fluoridegehalte heeft, kunnen te veel fluoride opnemen. Men spreekt dan van ‘fluorose'. Fluoride stapelt zich op in het gebit, vooral in het definitieve gebit. Op het tandglazuur verschijnen kalkachtig witte, onregelmatige vlekken, waardoor het glazuur er gevlekt uitziet. Het gebit kan ook putjes vertonen. Deze afwijkingen lijken alleen een esthetisch probleem te vormen en kunnen het glazuur zelfs beter bestand maken tegen het ontstaan van gaatjes. Fluoride stapelt zich ook op in de botten. In zeldzame gevallen leidt het gebruik van te veel fluoride gedurende langere tijd tot dichte, maar zwakke botten, abnormale botgroei (exostose) op de wervelkolom en kreupelheid als gevolg van calciumstapeling (verkalking) in de gewrichtsbanden.

De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen. De behandeling bestaat uit het verlagen van de fluoride-inname. Mensen die wonen in gebieden met gefluorideerd water dienen dit water bijvoorbeeld niet te drinken en geen fluoridesupplementen te gebruiken. Kinderen dienen er altijd op te worden gewezen gefluorideerde tandpasta niet in te slikken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Koper

Next: Jodium

Figures
Tables
Disclaimer