THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Kalium

Het meeste kalium in het lichaam bevindt zich in de cellen. Kalium is nodig voor de normale werking van cellen, zenuwen en spieren.

De kaliumspiegel in het bloed moet binnen nauwe grenzen worden gehouden. Een te hoge of te lage kaliumspiegel kan ernstige gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen of zelfs hartstilstand. Het in de cellen opgeslagen kalium kan door het lichaam worden gebruikt om de kaliumspiegel constant te houden.

De kaliumbalans wordt gehandhaafd door de hoeveelheid ingenomen kalium aan te passen aan de hoeveelheid die verloren gaat. Kalium wordt ingenomen via de voeding en elektrolyten bevattende dranken en gaat voornamelijk verloren via de urine, hoewel er ook kalium verloren gaat via het spijsverteringskanaal en door transpiratie. Gezonde nieren kunnen de uitscheiding van kalium aanpassen aan veranderingen in de voedselinname. Vooral het hormoon aldosteron uit de bijnieren beïnvloedt de kaliumuitscheiding door de nieren. Sommige geneesmiddelen en aandoeningen beïnvloeden het transport van kalium naar en van de cellen, wat een grote invloed heeft op de kaliumspiegel.

Hypokaliëmie

Bij hypokaliëmie is de kaliumspiegel te laag. Overmatig kaliumverlies is gewoonlijk het gevolg van braken, diarree, chronisch gebruik van laxeermiddelen of poliepen in de dikke darm. In zeldzame gevallen is overmatig verlies het gevolg van overmatig transpireren bij extreme warmte en vochtigheid. Talrijke levensmiddelen bevatten kalium, zodat hypokaliëmie bij mensen die een evenwichtige voeding gebruiken zelden wordt veroorzaakt door een te geringe inname.

Er zijn verschillende oorzaken voor kaliumverlies via de urine. Veruit de meest voorkomende oorzaak is het gebruik van vochtafdrijvende middelen die de nieren stimuleren om te veel natrium, water en kalium uit te scheiden. Bij het Cushing-syndroom produceren de bijnieren te grote hoeveelheden aldosteron, een hormoon dat de nieren stimuleert om grote hoeveelheden kalium uit te scheiden. (see Cushing-syndroom)

De nieren scheiden ook te veel kalium uit bij mensen die grote hoeveelheden drop eten of die bepaalde soorten tabak pruimen. Mensen met het syndroom van Liddle (see Syndroom van Liddle), het Bartter-syndroom (see Syndroom van Bartter) en het syndroom van Fanconi (see Syndroom van Fanconi) hebben zeldzame stoornissen die het vermogen van de nieren om kalium vast te houden, verstoren.

Bepaalde geneesmiddelen als insuline en de astmamiddelen terbutaline en theofylline bevorderen het transport van kalium naar de cellen en kunnen hypokaliëmie veroorzaken. Het gebruik van deze geneesmiddelen is echter zelden de enige oorzaak van hypokaliëmie.

Een lichte daling van de kaliumspiegel veroorzaakt gewoonlijk geen symptomen. Een sterkere daling kan leiden tot spierzwakte, spiercontracties en zelfs verlamming. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan, vooral bij mensen met een hartaandoening. Bij mensen die het geneesmiddel digoxine gebruiken, is zelfs lichte hypokaliëmie gevaarlijk. Daarom is de combinatie digoxine en bepaalde diuretica zo gevaarlijk. De diagnose wordt gesteld door het vaststellen van een lage kaliumspiegel.

Kalium kan gewoonlijk worden aangevuld door het eten van kaliumrijk voedsel of door gebruik van orale kaliumsupplementen. Omdat kalium het spijsverteringskanaal kan irriteren, dienen supplementen verschillende keren per dag in kleine doses bij het eten te worden gebruikt in plaats van in een grote dosis ineens. Speciale soorten kaliumsupplementen, zoals met was geïmpregneerd kaliumchloride of kaliumchloride in de vorm van microcapsules, irriteren het spijsverteringskanaal veel minder.

De meeste mensen die vochtafdrijvende middelen gebruiken die de kaliumuitscheiding in de nieren doen toenemen, hoeven geen kaliumsupplementen te nemen. Desondanks zal de arts periodiek de kaliumspiegel controleren, zodat indien nodig de medicatie kan worden aangepast. Ook kunnen vochtafdrijvende middelen die het kaliumverlies beperken (zoals triamtereen, amiloride of spironolacton) aan de vochtafdrijvende medicatie worden toegevoegd, maar alleen bij mensen met normaal werkende nieren.

Hyperkaliëmie

Bij hyperkaliëmie is de kaliumspiegel te hoog. Hyperkaliëmie ontstaat gewoonlijk wanneer de nieren niet voldoende kalium uitscheiden. De meest voorkomende oorzaak van lichte hyperkaliëmie is waarschijnlijk het gebruik van geneesmiddelen die de bloedstroom naar de nieren verlagen of die voorkómen dat de nieren normale hoeveelheden kalium uitscheiden. Dergelijke geneesmiddelen zijn onder meer triamtereen, spironolacton en angiotensine-converterend-enzymremmers (ACE-remmers). Hyperkaliëmie kan ook worden veroorzaakt door de ziekte van Addison, waarbij de bijnieren onvoldoende hoeveelheden van het hormoon aldosteron produceren, dat de nieren stimuleert om kalium uit te scheiden. (see Ziekte van Addison)

Nierinsufficiëntie kan leiden tot ernstige hyperkaliëmie.

Hyperkaliëmie kan ook ontstaan wanneer er plotseling een grote hoeveelheid kalium uit de cellen vrijkomt. Dit kan het gevolg zijn van kneuzingen (met vernietiging van grote hoeveelheden spierweefsel), ernstige brandwonden of van een overdosis crack. Het snelle transport van kalium uit de cellen naar de bloedstroom kan de nieren overbelasten en leiden tot levensgevaarlijke hyperkaliëmie.

Lichte hyperkaliëmie veroorzaakt weinig of geen symptomen. Meestal wordt hyperkaliëmie voor het eerst vastgesteld bij routinebloedonderzoek of wanneer de arts veranderingen opmerkt op een elektrocardiogram. Een hoge kaliumspiegel is gevaarlijk. Deze kan leiden tot hartritmestoornissen. Bij een zeer hoge kaliumspiegel kan het hart stoppen met kloppen.

Bij lichte hyperkaliëmie kan het voldoende zijn om de inname van kalium te verminderen of te stoppen met geneesmiddelen die de uitscheiding van kalium door de nieren verhinderen. Als de nieren normaal werken, kan een vochtafdrijvend middel worden toegediend om de kaliumuitscheiding te verhogen.

Bij ernstige hyperkaliëmie is onmiddellijke behandeling noodzakelijk. Er kan oraal of door middel van een klysma een hars worden toegediend die kalium uit het spijsverteringskanaal absorbeert en die via de ontlasting uit het lichaam verdwijnt. Wanneer deze behandeling wordt gegeven, wekt de arts ook diarree op, zodat de hars, met het geabsorbeerde kalium, snel wordt uitgescheiden.

Wanneer een snellere behandeling nodig is, kan een intraveneuze oplossing worden toegediend die calcium, glucose of insuline bevat. Calcium helpt om het hart te beschermen tegen de gevolgen van een hoge kaliumspiegel, maar heeft geen invloed op de kaliumspiegel. Deze beschermende werking duurt slechts enkele minuten. Glucose en insuline zorgen ervoor dat kalium uit het bloed in de cellen wordt opgenomen, waardoor de kaliumspiegel daalt. Als deze maatregelen geen effect hebben of als er nierinsufficiëntie bestaat, kan dialyse nodig zijn om het overmatige kalium te verwijderen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Fosfaat

Next: Seleen

Figures
Tables
Disclaimer