THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Seleen

Het mineraal seleen, ook wel ‘selenium' genoemd, is vooral werkzaam in de lever en beschermt als antioxidant rode bloedcellen en andere lichaamscellen tegen beschadiging. Verder maakt seleen eventuele zware metalen die via verontreiniging in het lichaam terechtkomen, minder giftig. Seleen is ook van belang van een goede werking van de schildklier en beschermt het lichaam mogelijk tegen het ontstaan van (borst)kanker. De meeste voedingsmiddelen bevatten seleen. Het seleengehalte van plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en andere graanproducten en groente, is sterk afhankelijk van het seleengehalte van de bodem waarin de planten groeiden. Doordat bijna alle veevoeder met seleen wordt verrijkt, bevat vlees ook seleen, evenals vis en schelpdieren.

Seleengebrek

In Nederland zijn nauwelijks gevallen van een tekort aan seleen bekend. Toch zijn er aanwijzingen dat jonge mannen, meisjes in de tienerleeftijd, jonge vrouwen en zwangeren wat minder seleen via de voeding innemen dan wordt aanbevolen. Er zijn echter geen gevallen bekend van mensen met symptomen van een seleentekort. Een langdurig ernstig tekort aan seleen leidt tot hartfunctiestoornissen, spierpijn en spierzwakte.

Seleenoverdosering

Het is vrijwel onmogelijk om met de voeding te veel seleen op te nemen. Via de voeding wordt gemiddeld 50 microgram per dag opgenomen. Door het gebruik van supplementen kan wel een overschot ontstaan. Als aanvaardbare bovengrens wordt door het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke voeding van de EU een waarde van 300 microgram per dag aangehouden Een overdosering uit zich in uitval van haar, nagels en tanden, huidbeschadigingen en aandoeningen van het zenuwstelsel.

Gebruik van meer dan één milligram per dag van een vrij verkrijgbaar seleensupplement kan schadelijke gevolgen hebben. Symptomen zijn onder meer misselijkheid en braken, uitval van haar en nagels, huiduitslag en zenuwbeschadiging. De diagnose wordt gesteld op basis van symptomen, vooral snelle haaruitval. De behandeling bestaat uit het verlagen van de seleeninname.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Kalium

Next: Natrium

Figures
Tables
Disclaimer