THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Zink

Zink komt in het gehele lichaam voor. Het is een bestanddeel van meer dan 100 enzymen, waaronder de enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van RNA (ribonucleïnezuur) en DNA (desoxyribonucleïnezuur). Het zinkgehalte in het lichaam hangt af van de hoeveelheid zink in de voeding. Zink is nodig voor een gezonde huid, wondgenezing en groei. Veel van het zink in de voeding wordt niet opgenomen.

Zinkgebrek

Zinkgebrek treedt het vaakst op bij mensen die weinig vlees, lever, eieren, zeevis of schaal- en schelpdieren eten. Inname van fytinezuur (dat voorkomt in granen) en grote hoeveelheden ijzer en calcium kunnen leiden tot een lagere opname van zink. Lever- en alvleesklieraandoeningen, alcoholisme, diabetes mellitus en aandoeningen die de opname verstoren, kunnen leiden tot zinkgebrek. Ook het gebruik van vochtafdrijvende middelen kan leiden tot zinkgebrek. Dit tekort kan optreden bij mensen die langdurig intraveneus moeten worden gevoed. Acrodermatitis enteropathica, een erfelijke aandoening waarbij zink niet kan worden opgenomen, kan leiden tot zowel zinkgebrek als diarree en uitslag.

Vroege symptomen zijn onder meer verminderde eetlust en vertraagde groei bij zuigelingen en kinderen. Andere symptomen zijn onder meer plaatselijke haaruitval, verminderd smaak- en reukvermogen, ontstoken huid (dermatitis, eczeem) en nachtblindheid. Bij mannen kan de spermaproductie verminderd zijn. Het immuunsysteem en het wondgenezingsvermogen van het lichaam kunnen verstoord zijn. Bij acrodermatitis enteropathica verdwijnen de symptomen gewoonlijk wanneer de zuigeling wordt gespeend.

Artsen vermoeden zinkgebrek op basis van de omstandigheden, symptomen en reactie op zinksupplementen.

Overdosering van zink

Overmatige inname van zink komt zelden voor. Deze wordt gewoonlijk veroorzaakt door consumptie van zure levensmiddelen of dranken in een verzinkte (gegalvaniseerde) verpakking. Symptomen zijn onder meer een metaalsmaak in de mond, misselijkheid, braken en diarree. Inname van één gram of meer (ongeveer 70 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) kan dodelijk zijn. In bepaalde bedrijfstakken kan het inhaleren van zinkoxidedampen leiden tot snelle ademhaling, transpiratie en zwakte, de zogenoemde ‘metaaldampenkoorts'. Inname van te veel zink gedurende langere tijd kan leiden tot verlaging van de opname van koper en kan de werking van het immuunsysteem verstoren.

Artsen vermoeden deze diagnose op basis van omstandigheden en symptomen. De behandeling bestaat uit het verlagen van de zinkinname.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Natrium

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer