THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Vezels
Back to Top

Section

Subject

Topics

Vezels

Sommige voedingsmiddelen bevatten vezels, moeilijk afbreekbare complexe koolhydraten, die slechts gedeeltelijk door het lichaam worden verteerd. Het verteerbare deel levert wat calorieën en het onverteerbare deel geeft volume aan de ontlasting. Dit volume bevordert de darmperistaltiek, waardoor obstipatie wordt voorkomen, en verlaagt de druk in de darm, waardoor diverticulose wordt voorkomen. Het eten van vezels bevordert ook de verwijdering van kankerverwekkende stoffen die worden geproduceerd door de bacteriën in de dikke darm. Daarnaast matigt het de veranderingen in de bloedglucosespiegel en de cholesterolspiegel die optreden na het eten van een maaltijd. Deskundigen adviseren gewoonlijk dat de voeding dagelijks ongeveer 30 gram vezel dient te bevatten ofwel ongeveer 3 gram per megajoule (MJ). In Nederland is de inname van vezels te laag, namelijk 2,3 gram per megajoule. Een gemiddelde portie fruit, groente of graanproduct bevat 2 tot 4 gram vezels.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Vitaminen en mineralen

Next: Calorieën

Figures
Tables
Disclaimer