THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) is noodzakelijk voor de stofwisseling van aminozuren en vetzuren, voor een normale zenuwfunctie en voor de vorming van rode bloedcellen. Ook helpt deze vitamine de huid gezond te houden.

Vitamine-B6-gebrek

Vitamine-B6-gebrek kan het gevolg zijn van onvoldoende inname ervan of van het gebruik van geneesmiddelen die de vitamine-B6-reserves in het lichaam uitputten. Deze geneesmiddelen zijn onder meer het tuberculostaticum isoniazide, het bloeddrukverlagende middel hydralazine en penicillamine (dat wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen als reumatoïde artritis en de ziekte van Wilson).

Vitamine-B6-gebrek kan stuipen veroorzaken bij zuigelingen. Bij volwassenen kan het bloedarmoede en ontsteking van de huid (dermatitis, eczeem) veroorzaken met roodheid en vettige schilfers. De handen en voeten kunnen gevoelloos en tintelend aanvoelen, alsof deze ‘slapen'. De tong kan pijnlijk en rood worden en er kunnen kloven ontstaan in de mondhoeken. Iemand kan verward, prikkelbaar en depressief worden.

De diagnose wordt gebaseerd op de persoonlijke omstandigheden, de symptomen en de reactie op vitamine-B6-supplementen. Bloedonderzoeken om de diagnose te bevestigen, zijn niet gemakkelijk verkrijgbaar. Personen met dit tekort of personen die een geneesmiddel gebruiken dat de vitamine-B6-reserves uitput, dienen vitamine-B6-supplementen te gebruiken.

Overdosering van vitamine B6

Vitamine B6 in zeer hoge doses kan worden voorgeschreven voor aandoeningen als carpaletunnelsyndroom, premenstrueel syndroom en zenuwbeschadiging (neuropathie), hoewel er weinig aanwijzingen zijn voor het nut daarvan. Het gebruik van dergelijke hoge doses kan pijn en gevoelloosheid in de voeten en benen veroorzaken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Nicotinezuur

Next: Vitamine B12

Figures
Tables
Disclaimer