THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Hemifaciale spasmen

Hemifaciale spasmen zijn onwillekeurige spiertrekkingen aan één kant van het gezicht.

Hemifaciale spasmen treden op bij mannen en vrouwen, maar vaker bij vrouwen van middelbare leeftijd en bij oudere vrouwen. De spasmen worden door een afwijkend gelegen slagader of een uitbochting van een slagader veroorzaakt, waardoor hersenzenuw VII wordt samengedrukt op de plaats waar deze de hersenstam verlaat. De spieren aan één kant van het gezicht trekken onwillekeurig samen, meestal beginnend met het ooglid om zich daarna naar de wang en de mond uit te breiden. In het begin kan het trekken met tussenpozen optreden, maar het kan vrijwel continu worden. De aandoening is niet pijnlijk, maar kan wel gênant zijn.

De diagnose wordt gesteld door beoordeling van de spasmen. Met magnetische kernspinresonantie (MRI) kan slechts zelden de afwijkend gelegen slagader worden opgespoord, maar moet wel worden uitgevoerd om een tumor uit te sluiten.

Botulinetoxine is het geneesmiddel bij uitstek. Het wordt in de aangedane spieren geïnjecteerd. Als deze behandeling niet werkt, kan de afwijkend gelegen slagader operatief van de zenuw worden gescheiden door er een sponsje tussen te plaatsen.

illustrative-material.figure-short 1

De druk wegnemen van een zenuw

De druk wegnemen van een zenuw

Wanneer pijn het gevolg is van een afwijkend gelegen slagader die op een hersenzenuw drukt, kan de pijn worden verlicht door een operatieve ingreep die ‘microvasculaire decompressie' wordt genoemd. Deze ingreep kan worden toegepast om trigeminusneuralgie, hemifaciale spasmen of glossopharyngeusneuralgie te behandelen.

Als de nervus trigeminus wordt samengedrukt, wordt er een gebied aan de achterzijde van het hoofd kaalgeschoren en een insnijding gemaakt. De chirurg maakt een klein gaatje in de schedel en tilt de rand van de hersenen op om de zenuw bloot te leggen. Daarna scheidt hij de slagader van de zenuw en plaatst er een sponsje tussen. Deze ingreep vindt onder algehele narcose plaats en de kans op bijwerkingen is gering. Mogelijke bijwerkingen zijn gevoelloosheid in het gezicht, spierzwakte in het gezicht, dubbelzien, infectie, bloeding, veranderingen in gehoor en evenwicht en verlamming. Met deze procedure wordt de pijn meestal verlicht, maar in ongeveer 15% van de gevallen keert de pijn terug.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Aangezichtsverlamming

Next: Glossopharyngeusneuralgie

Figures
Tables
Disclaimer