THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Ruggenmerg
Back to Top

Section

Subject

Topics

Ruggenmerg

Het ruggenmerg is een lange, kwetsbare, buisvormige structuur die bij de hersenstam begint en doorloopt tot bijna het einde van de wervelkolom. Het ruggenmerg bestaat uit zenuwen die zowel inkomende als uitgaande signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam geleiden. Het is tevens het centrum voor reflexen als de kniepeesreflex (see Diagnose van aandoeningen van hersenen, ruggenmerg en zenuwenFigures). Net als de hersenen wordt het ruggenmerg omgeven door drie vliezen (hersenvliezen of meninges). Het ruggenmerg en de vliezen zijn gelegen in het ruggenmergkanaal, dat door het midden van de wervelkolom loopt. Bij de meeste volwassenen is de wervelkolom opgebouwd uit 26 afzonderlijke botten, de wervels. Deze beschermen het ruggenmerg, net als de schedel de hersenen beschermt. Tussen de wervels bevinden zich kraakbeenschijven, die als ‘schokbrekers' fungeren en de door bewegingen als lopen en springen veroorzaakte krachten verminderen.

Het ruggenmerg bestaat net als de hersenen uit grijze en witte stof. De vlindervormige figuur centraal in het merg bestaat uit grijze stof (see Ruggenmerg). De voorste vleugels (de voorhoorns) bevatten de motorische zenuwen, die informatie van de hersenen of het ruggenmerg doorgeven aan de spieren en zo bewegingen opwekken. De achterhoorns bevatten de sensibele zenuwen, die sensibele informatie van andere lichaamsdelen via het ruggenmerg doorgeven aan de hersenen. De omringende witte stof bevat bundels zenuwvezels die sensibele informatie van de rest van het lichaam naar de hersenen geleiden (opstijgende zenuwbanen) en bundels die signalen van de hersenen naar de spieren geleiden (afdalende zenuwbanen).

illustrative-material.figure-short 2

De opbouw van de wervelkolom

De opbouw van de wervelkolomDe opbouw van de wervelkolom

De wervelkolom is letterlijk een kolom van botten, de wervels. De wervels beschermen het ruggenmerg, een lange en kwetsbare structuur in het wervelkanaal, die door het midden van de wervelkolom loopt. Tussen de wervels bevinden zich kraakbeenschijven die de wervelkolom tegen schokken beschermen. Vanuit het ruggenmerg treden tussen de wervels door 31 paren ruggenmergzenuwen naar buiten. Elke zenuw treedt naar buiten in twee korte takken (wortels): één aan de voorzijde (de motorische wortel) en één aan de achterzijde (de sensibele wortel) van het ruggenmerg. De motorische wortels geven prikkels van de hersenen en het ruggenmerg door aan andere delen van het lichaam, in het bijzonder aan de skeletspieren. De sensibele wortels geleiden informatie naar de hersenen vanuit andere delen van het lichaam.

Het ruggenmerg beslaat driekwart van de lengte van de wervelkolom, maar één zenuwbundel is langer dan de wervelkolom. Deze zenuwbundel wordt de ‘cauda equina' genoemd, omdat hij op een paardenstaart lijkt. De cauda equina innerveert de benen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hersenen

Next: Perifere zenuwen

Figures
Tables
Disclaimer