THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Het ruggenmerg is de belangrijkste communicatieroute tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Het is een lange, kwetsbare, buisvormige structuur die zich vanaf de hersenbasis omlaag uitstrekt. Het ruggenmerg wordt beschermd door de botstructuren van de wervelkolom, de wervels. Deze worden van elkaar gescheiden en beschermd door schijven van kraakbeen.

Over de gehele lengte van het ruggenmerg treden 31 paren ruggenmergzenuwen uit door openingen tussen de wervels. De ruggenmergzenuwen zijn met zenuwen door het gehele lichaam verbonden. Elke ruggenmergzenuw heeft twee zenuwwortels (behalve de eerste, die geen sensibele wortel heeft). De wortel aan de voorzijde, de motorische wortel, brengt impulsen over van het ruggenmerg naar de spieren. De wortel aan de achterzijde, de sensibele wortel, voert sensibele informatie (over tast, positie, pijn en temperatuur) van het lichaam naar het ruggenmerg.

Het ruggenmerg is zeer georganiseerd (see Biologie van het zenuwstelselFigures). Zo zijn zenuwbanen met gelijke functies gebundeld. De motorische zenuwen, die informatie doorgeven aan de spieren en deze zo aanzetten tot beweging, zijn gebundeld, net als de sensibele zenuwen die de sensibele informatie aan de hersenen doorgeven. De motorische en sensibele zenuwen van het ruggenmerg zijn respectievelijk verbonden met de motorische en sensibele wortels van de ruggenmergzenuwen.

Vanwege de functie en organisatie van het ruggenmerg kan beschadiging van het ruggenmerg resulteren in allerlei symptoomcomplexen, zoals gevoelloosheid, zwakte, verlies van zintuiglijke waarneming, verlies van darm- en blaascontrole, verlamming en rugpijn. Aan de hand van deze symptoomcomplexen kan de arts bepalen op welke plaats (hoogte) het ruggenmerg is beschadigd.

Sommige ruggenmergaandoeningen hebben hun oorsprong buiten het ruggenmerg. Dit zijn onder meer verwondingen, infecties, blokkade van de bloedtoevoer en samendrukking. Het ruggenmerg kan worden samengedrukt door bot (zoals bij cervicale spondylose of een fractuur), door een ophoping van bloed (hematoom), een tumor, een lokale ophoping van pus (abces) of een gescheurde of uitpuilende tussenwervelschijf. Andere ruggenmergaandoeningen ontstaan binnen het ruggenmerg. Dit zijn onder meer met vocht gevulde holten (syringae), tumoren, abcessen, bloedingen en aandoeningen als acute transversale myelitis en multipele sclerose.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Letsel als gevolg van een ongeluk

Figures
Tables
Disclaimer