THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Myelitis transversa (acute transversale myelitis)

Acute transversale myelitis is een plaatselijke ontsteking van het ruggenmerg waardoor de geleiding van de zenuwsignalen langs het ruggenmerg wordt geblokkeerd.

De oorzaak van acute transversale myelitis is onbekend, maar de aandoening wordt mogelijk veroorzaakt door een auto-immuunreactie (waarbij het immuunsysteem het lichaamseigen weefsel als vreemd weefsel beschouwt en het aanvalt). Ongeveer 30 tot 40% van de gevallen ontstaat na een overigens lichte virusinfectie. Patiënten met multipele sclerose of met bepaalde bacteriële infecties (zoals de ziekte van Lyme, syfilis of tuberculose) en mensen die intraveneus heroïne of amfetamine gebruiken, hebben een verhoogd risico van acute transversale myelitis.

Symptomen

Acute transversale myelitis begint gewoonlijk met plotseling optredende rugpijn, gevolgd door gevoelloosheid en spierzwakte. De klachten beginnen in de voeten en breiden zich naar boven uit. Meestal voelen de patiënten een soort knellende band rond de borst of de maag ter hoogte van de aantasting door myelitis. Ze kunnen moeite hebben met plassen. Deze symptomen kunnen in de loop van een paar uur of een paar dagen verergeren en in ernstige gevallen tot verlamming, gevoelloosheid en verlies van blaas- en darmcontrole leiden. De mate van invaliditeit hangt af van de plaats (hoogte) van de ontsteking in het ruggenmerg en de ernst van de ontsteking.

Diagnose en behandeling

Acute transversale myelitis moet worden onderscheiden van andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen, zoals het syndroom van Guillain-Barré, ruggenmergcompressie of afsluiting van de bloedtoevoer naar het ruggenmerg. Om het aantal mogelijke diagnosen te verkleinen, kan de arts een ruggenprik uitvoeren (lumbaalpunctie (see Diagnose van aandoeningen van hersenen, ruggenmerg en zenuwenFigures)). Bij patiënten met acute transversale myelitis zijn het aantal van bepaalde typen witte bloedcellen en de eiwitspiegel van de ruggenmergvloeistof meestal verhoogd, maar deze bevindingen zijn niet bepalend. Met magnetische kernspinresonantie (MRI) kan een zwelling in het ruggenmerg worden opgespoord. Bloedonderzoek is zelden zinvol.

Vaak worden hoge doses corticosteroïden als prednison gegeven om het immuunsysteem te onderdrukken omdat het immuunsysteem een rol zou spelen bij het ontstaan van acute transversale myelitis. Maar alleen bij patiënten die ook multipele sclerose hebben, is aangetoond dat ze baat hebben bij deze geneesmiddelen.

De meeste patiënten met acute transversale myelitis genezen gedeeltelijk en velen herstellen geheel. Maar veel anderen blijven last houden van zwakte en gevoelloosheid. Over het algemeen is de kans op herstel het grootst bij patiënten bij wie de symptomen zich snel hebben ontwikkeld.

illustrative-material.figure-short 2

Dermatomen

Dermatomen

Het huidoppervlak is verdeeld in specifieke gebieden, de dermatomen, die elk door sensibele zenuwvezels van een enkele ruggenmergwortel worden geïnnerveerd. Voor de zeven cervicale wervels zijn er acht paar sensibele zenuwwortels, één van elk paar aan elke zijde van het lichaam. Elk van de twaalf thoracale, vijf lumbale en vijf sacrale wervels heeft één paar zenuwwortels, één wortel aan elke zijde van het lichaam. Daarnaast is er een paar coccygeale zenuwwortels, dat een klein huidgebied rond het staartbeentje (coccyx) innerveert. Sensibele informatie van een bepaald dermatoom wordt door sensibele zenuwvezels naar de ruggenmergzenuw van een specifieke wervel doorgegeven. Sensibele informatie die bijvoorbeeld afkomstig is van een strook huid lang de onderrug, de buitenzijde van het dijbeen, de binnenzijde van het onderbeen en de hiel wordt door sensibele zenuwvezels van de heupzenuw naar de vijfde lumbale wervel, L5, doorgegeven.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hereditaire spastische paraparese

Next: Afsluiting van de bloedtoevoer

Figures
Tables
Disclaimer