THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Progressieve supranucleaire paralyse

Progressieve supranucleaire paralyse (verlamming) is een aandoening die door spierstijfheid (rigiditeit), een onvermogen om de ogen te bewegen en zwakte van de keelspieren wordt gekenmerkt.

Progressieve supranucleaire paralyse, een aandoening die veel zeldzamer is dan de ziekte van Parkinson, vernietigt delen van de basale ganglia en de hersenstam. (De basale ganglia verzorgen de fijne afwerking van spierbewegingen en coördineren veranderingen in de houding; de hersenstam reguleert de vitale functies, zoals ademhaling, hartslag en slikken, en corrigeert de lichaamshouding.) De oorzaak van de beschadiging van dit deel van de hersenen is onbekend.

Deze aandoening begint meestal rond het 50e levensjaar met afwijkingen in de houding en het onvermogen om de ogen omlaag te bewegen. Patiënten met deze aandoening zijn niet staat hun ogen te fixeren op een stilstaand voorwerp of om een bewegend voorwerp te volgen. Ze kunnen onscherp of dubbelzien. De patiënt trekt onbewust de bovenste oogleden op, waardoor hij een verbaasde blik krijgt. Hij loopt onzeker en heeft de neiging achterover te vallen. Praten en slikken zijn moeilijk en de bewegingen zijn langzaam. Andere symptomen zijn slapeloosheid, prikkelbaarheid, apathie en snelle stemmingswisselingen.

In de late stadia komen vaak depressie en dementie voor. Net als de ziekte van Parkinson veroorzaakt progressieve supranucleaire paralyse ernstige spierrigiditeit en invaliditeit, doorgaans binnen 3 tot 5 jaar. Meestal overlijdt de patiënt binnen 10 jaar na het begin van de symptomen, vaak als gevolg van een infectie.

De diagnose wordt op grond van de symptomen gesteld. Er bestaat geen effectieve behandeling, maar de geneesmiddelen die voor de ziekte van Parkinson worden gebruikt, kunnen de eerste jaren enige verlichting geven.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ziekte van Parkinson

Next: Syndroom van Shy-Drager

Figures
Tables
Disclaimer